Mikä avuksi ärtyneen ihon hoidossa?

5 vinkkiä ihon hoitoon

Terveellä, hyvinvoivalla iholla sidos pysyy hyvin kiinni ja säästyt ohivuodoilta. Suurimmalla osalla leikatuista iho ärtyy (syystä tai toisesta) jossain vaiheessa, ja aiheuttaa helposti ohivuotojen kierteen. Ärtyneellä iholla sidos ei pysy kunnolla kiinni, ja tilanteen aiheuttamat ohivuodot ärsyttävät entisestään. Näin saattaa syntyä ikävä kierre. Alla viisi vinkkiä ihon hoitoon.

1. Vesi vanhin voitehista

Lämmin vesi on paras ihonpuhdistukseen. Jos sidoksesta jää liimaa iholle, ole hellä! Älä raaputa tai venytä ihoa, vaan käytä silloin hellävaraisia liimanpoistoon tarkoitettuja puhdistuspyyhkeitä tai -suihkeita.

2. Tarkista avanteen koko ajoittain

Avanteen koko saattaa muuttua – yleinen syy ohivuotoihin on liian suuri pohjalevyn aukko. Käytä sidosvalmistajan sapluunaa hyväksesi ja aika ajoin mittaa avanteen koko ja muuta leikkuumittaa tarvittaessa.

3. Etsi itsellesi sopiva sidos

Niin kuin me olemme kaikki erilaisia, ovat vartalotyypit ja avanteetkin. Se voi vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta kokeile avoimin mielin erilaisia sidoksia, jotta löydät itsellesi juuri sopivan. Joskus tilanteet muuttuvat ja aiemmin hyväksi todettu ei enää toimikaan. Iho saattaa myös ärtyä toisen merkin pohjalevymateriaaleista ja toisen ei, näissä on valmistajakohtaisia eroja. Kysy avannehoitajaltasi rohkeasti vaihtoehtoja. Erilaisilla liuskoilla ja tiivisterenkailla voidaan myös parantaa pohjalevyn kiinnitystä.

4. Reagoi ihoärsytykseen heti

Ehjää ihoa on helpompi hoitaa kuin saada ärtynyt iho paranemaan. Jos ihosi kutiaa tai ärtyy, reagoi heti. Jos iho kutisee, vaihda aina heti uusi sidos. Älä käytä tavallisia kosteusvoiteita tai öljyjä, sillä ne heikentävät pohjalevyn pitoa. Avannetta ympäröivälle iholle on kehitetty erilaisia ihonsuojakalvoja ja -liuskoja, sekä erityistä ihonsuojavoidetta, joiden päälle sidos kiinnittyy hyvin ja joiden alla rikkonainen iho saa rauhassa parantua. Käänny ajoissa avannehoitajan puoleen iho-ongelmien kanssa. Sirotejauhe tai ns. avannepuuteri auttaa imemään ylimääräistä kosteutta iholta tarvittaessa.

5. Anna iholle aikaa ja ilmaa

Jos mahdollista, vaihda aina uusi sidos rauhassa ja ajan kanssa. Ilmakylvyt tekevät iholle hyvää, ja ihon tulisi aina olla hyvin kuivattu ennen uuden sidoksen asettamista. Myös uusi sidos kiinnittyy paremmin, kun lämmität pohjalevyä hetken käsien välissä tai ihoa vasten paidan alla ja painat sen rauhassa ja huolella joka kohdasta kiinni ihoon, pitäen kättä pohjalevyn päällä jonkin aikaa.

Lisävinkki:
Poista ihokarvat säännöllisesti avanteen ympäriltä, sillä paksut ja runsaat karvat haittaavat sidoksen kiinnittymistä.

Manuka-hunajaa sisältävät avannesidokset saattavat auttaa avannetta ympäröivän ihon hoidossa. Lue lisää Manuka-hunajasta avanteenhoidossa täältä.

Ota yhteyttä!

Carla Myller

Toimitusjohtaja
Managing Director
+358 41 543 8282
carla.myller@medfanet.fi

Kirsi Laakso

Aluepäällikkö
Regional Manager
+358 50 595 5537
kirsi.laakso@medfanet.fi

Eva-Maria Kankainen

Aluepäällikkö
Regional Manager
+358 40 968 0960
eva-maria.kankainen@medfanet.fi

Kristiina Pykälistö

Asiakaspalvelu- ja myyntikoordinaattori
Customer Service and Sales Coordinator
0800 940 60
kristiina.pykalisto@medfanet.fi

Pepita Kurttila

Toimistoassistentti
Office Assistant
0800 940 60
pepita.kurttila@medfanet.fi

Tilaa tuoteluettelomme työpisteellesi!

Haluaisitko tuotenäytteitä potilaallesi, esitteitä, tuoteluettelomme tai ehkä antaa palautetta?