5 vinkkiä avanteen kanssa matkustamiseen
Voiko avanteen kanssa matkustaa? Tottakai! Muutama seikka kannattaa kuitenkin ottaa huomioon. Valmistautumalla hyvin voit olla itse rauhallisin mielin ja selviät tiukemmistakin paikoista. Matkan kohteesi vaikuttaa toki jonkin verran siihen, mitä täytyy reissussa huomioida, mutta keräsimme muutaman yleispätevän vinkin, erityisesti lentomatkustamista silmällä pitäen:
1. Pakkaa avannetarvikkeet käsimatkatavaroihin (ja ota niitä reilusti!)
Tämä on tärkeää, sillä matkalaukkusi ei välttämättä saavu samana päivänä perille kohteeseen kuin sinä. Kun sinulla on riittävästi avannepusseja ja muita tarvikkeita mukanasi käsimatkatavaroissa, voit olla huoletta. Kun otat sidokset pois alkuperäispakkauksestaan, vievät ne paljon vähemmän tilaa. Muista kuitenkin kirjata ylös tärkeimmät tiedot käyttämistäsi tuotteista: valmistaja, tuotteen nimi ja tuotekoodi. Huomioi, että leikkaat pohjalevyjen aukot valmiiksi ja pakkaat sakset ruumaan menevään matkalaukkuun, sillä niitä ei saa ottaa lentokoneeseen. Jos käytössäsi on lääkkeitä, muista pakata myös ne käsimatkatavaroihin.
2. Varaudu selittämään mitä avannetarvikkeesi ovat
Lentokentän turvatarkastuksessa saatat joutua selittämään mitä avannetarvikkeesi ovat ja että ne ovat sinulle tärkeitä. Silloin saattaa olla kätevä pitää mukana monikielistä avannesanastoa, jollaisen mm. Finnilco tarjoaa.
3. Varaudu vaihtamaan sidos vaihtelevissa oloissa ja huomioi turistiripulin mahdollisuus
Jos sinulla on paksusuoliavanne ja käytät tavallisesti suljettuja pusseja, voi olla hyvä idea pakata mukaan myös tyhjennettäviä pusseja turistiripulin varalle. Varaudu myös muiden tarvikkeiden osalta siihen, ettei juoksevaa vettä aina ole saatavilla. Aikaero, kuivuminen, pienetkin ruokavalion muutokset – nämä kaikki saattavat vaikuttaa ulosteen koostumukseen.
Liimanpoistopyyhkeet ja kosteuspyyhkeet ovat käteviä sidosta vaihdettaessa ja banaaninmallisella ihonsuojaliuskalla saatat saada lisäaikaa pohjalevyn pitoon sekä turvaa ohivuotoja vastaan. Hikoillessa sidoksia saattaa joutua vaihtamaan tavallista useammin, joten pakkaa ylimääräisiä suosiolla mukaan.
4. Mieti etukäteen, mistä saat apua ja hoitoa tarvittaessa
Tarkista etukäteen matkavakuutuksesi vakuutusehdot. Suomalaisilla on oikeus myös ilmaiseen eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin, jolla saa hoitoa EU-maissa paikallisten asukkaiden tavoin. Lisätietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista Kelan sivuilta. Ota mukaasi myös avannehoitajasi nimi ja puhelinnumero, jotta saat neuvoja tarvittaessa.
5. Suojaa itsesi ja tarvikkeet liialta lämmöltä
Jos matkustat lämpimään, huolehdi riittävästä nesteytyksestä juomalla runsaasti vettä. Ohutsuoliavanteiden kanssa suolalisä on muutenkin tärkeä, mutta kuumassa riittävästä suolan saannista kannattaa jokaisen huolehtia. Muista säilyttää avannetarvikkeet suojassa auringolta ja älä jätä niitä esim. kuumaan autoon, sillä tuotteet kärsivät helteellä.
+ muutama ekstravinkki lentokoneeseen
Matala ilmanpaine lentokoneessa aiheuttaa helposti kaasun muodostumista suolistossa, ja tämä saattaa myös pullistaa avannepussia tavallista enemmän. Ota seuraavat vinkit huomioon, ja matkasi sujuu rennommin:
- vältä kaasua muodostavia ruoka-aineita ennen lentoa ja sen aikana (mm. hiilihapolliset juomat, pavut ja sipuli, kaali, mausteinen ruoka)
- pidä ruokarytmisi normaalina ja tasaisena (eli älä jätä aterioita väliin, jolloin suolistosi reagoi ruokailuun entistä voimakkaammin)
- tyhjennä avannepussi juuri ennen lentoa
- leikkaa varatarvikkeidesi pohjalevyt valmiiksi, sillä saksia ei sallita käsimatkatavaroissa (ja ota tarpeeksi sidoksia mukaan myös siltä varalta että matkalaukkusi viipyy matkalla)
- varmista että avannepussissa ei ole tyhjiötä jolloin suodatin pääsee toimimaan normaalisti
- jos sinulla on kaksiosainen sidos, voit kokeilla ylimääräisen ilman päästämistä raottamalla hieman pussin yläosasta
- muista juoda riittävästi vettä ja vältä kahvia tai alkoholijuomia, sillä ne kuivattavat elimistöä
- varaa käytäväpaikka, siitä pääset vaivattomasti käymään vessassa halutessasi.
Huolellinen valmistautuminen ja yllättävien tilanteiden ennakointi säästää stressiltä itse matkalla, mutta ennen kaikkea on tärkeää nauttia – joten hyvää matkaa!